Pád na kostrč

Spadli jste na kostrč a bolí vás hlava?


Pád na kostrč není něco, co bychom si chtěli pamatovat. Nepříjemně bolestivý zážitek, který nám rázně připomene neúprosnost gravitace a zvědomí nám části těla způsobem, který si rozhodně nepřejeme.


Možná už jste na takový banální úraz zapomněli. Možná se vám, ale připomíná způsobem, který si s touto událostí nedáváte do souvislosti. Bolesti hlavy, které jste dříve neměli, mohou s tímto úrazem souviset. 


Ponechejme teď stranou čistě mechanické důvody způsobené přenosem sil v ose páteře působící na krční páteř a na hlavu.

To o čem chci psát, je úzká funkční souvislost kostrče a čichové kosti, kterou najdete nad kořenem nosu.


Embryologická souvislost

Když jsme se jako teprve malé zárodky vznášeli a vyvíjeli v bezpečném prostředí plodové vody, tvořili prapůvodní základy kostrče a čichové kosti dva konce tzv. primitivního  proužku, kterým jsme kdysi byli. 

Postupně se v našem těle vytvořil systém membrán, který propojuje tyto dvě části našeho těla. Tyto membrány, mozkové obaly a obaly míchy se upínají právě na kost čichovou. Dojde-li pak ke změně na jednom pólu, zákonitě se projeví na pólu druhém. 

Bolest hlavy pak může být způsobena nerovnoměrným tahem membrán, ke kterému došlo vlivem vychýlení z rovnováhy v oblasti kostrče.


Řešení?

Výborným řešením takto vzniklého stavu je kraniosakrální biodynamika, která pomáhá z těla uvolnit síly, které se v něm “zapouzdřily” vlivem úrazu a pomáhá celému systému těla najít lepší zdravou rovnováhu.